19 Temmuz 2014 Cumartesi

Frengi (Sifiliz) Nedir?

Frengi yara yerinden bulaşan ciddi bir bakteriyel hastalıktır. Vücuda kan yoluyla yayıldığında hayati organlara büyük zararlar verebilir.




Gerçek adı Sifiliz olan hastalık, ülkemizde halk arasında frenklerin hastalığı anlamında frengi adıyla anılır. İlk çıktığı yıllarda frengi bir ''hristiyan hastalığı'' olarak görülmüştür. Frengi Avrupa'da ve Anadolu'da pek çok şiire hatta romana konu olmuştur.




16. yy'da Avrupa ve Asya'yı kasıp kavuran frengi, Avrupa'daki her ülkede bir başka ülkenin hastalığı olarak bilinmektedir. Mesela Almanlar, İtalyanlar ve Polonyalılar Fransız hastalığı olarak bilirken, Hollandalılar tarafından İspanyol hastalığı, Fransızlar tarafından İtalyan hastalığı olarak bilinir. Bu göreceli düşüncelerin sebebi o dönemde denizcilerin her limanda birlikte oldukları fahişelerdir.




Frengi Belirtileri:

  • Ağrısı olmayan, kırmızı genital bölge yaraları.
  • Elde ve ayaklarda renksiz lekeler.
  • Deri lezyonları.
  • Ağız ve boğazda tahriş.
  • Döküntüler.
  • Saç dökülmesi.
Frenginin teşhisini koymak kolay değildir çünkü bir çok farklı hastalıkla aynı semptomları taşır. Erken teşhisle tedavi kesinlikle mümkündür. Teşhis konulduktan sonra tedavi penisilin grubu antibiyotiklerle gerçekleştirilir. Frengi hasar görmüş cilt dokusuna veya mukoza temasla direkt olarak bulaşabileceğinden prezervatif kullanımı etkili bir korunma yöntemi olsa da kesin olarak engelleyememektedir. Frenginin genital olmayan organlardan da bulaştığı görülmüştür.




Çok eşlilikten uzak durmak, hijyenik tuvaletleri tercih etmek, ilişkilerde latex prezervatif kullanmak, temizliğinden şüphe edilen kişilerle yakın temastan kaçınmak frengiye karşı alınabilecek önlemler arasındadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder